Hva er greia med: Vinkler

Hvilken vinkel vi kaster discen på, utgjør en stor forskjell i hvordan den vil fly. I kombinasjon med hva slags flyveegenskaper discen har og hvordan vindforholdene er, er ofte vinkelen vi slipper plata på årsaken til at ett kast går høyre og ett annet til venstre.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva slags forskjellige vinkler vi kan legge discen på og hvordan dette påvirker kastet. Vi vil også komme med tips til når det er praktisk å benytte seg av de ulike vinklene og foreslå et par discer som egner seg godt til forskjellige kast. Vi kommer til å ta utgangspunkt i et kast som roterer med klokken. Dette er enten høyrehendt backhand eller venstrehendt forehand. Spinner discen din mot klokka gjelder fremdeles de samme prinsippene, bare speilvendt.

I starten kan det være fornuftig å utforske vinkler med måte og ikke overdrive vinkelen du legger discen på. Det er veldig vanlig at når vi implementerer noe nytt til kastet vårt så kan andre deler av kastet, som for eksempel timing, slippunkt og balanse, tulle seg til. Prøv deg derfor frem med litt beskjedne vinkler i starten og etter hvert som du merker at du begynner å få dreisen på det, kan du overdrive vinklene mer og mer.

Når du leser videre kan det være lurt å ha en disc tilgjengelig, det gjør det lettere å visualisere våre forklaringer underveis. Vi håper du lærer masse av denne artikkelen, og at du i fremtiden vil kunne ha enda flere spennende linjer å velge mellom.

Hyzer

Hyzer er en av de vanligste vinklene vi kaster en disc på. Hyzer-vinkel vil si at enden av discen som er på motsatt side av der du griper, er nærmere bakken enn hånden din. På et høyrehendt backhand-kast vil dette tilsvare at discens venstreside peker nedover, mens discens høyre side, der du griper, peker opp.

Slik ser det ut når du holder discen i hyzer-vinkel.

Et kast med hyzer-vinkel er i de fleste tilfeller det mest kontrollerbare kastet du kan gjøre og derfor er det ofte også det mest foretrukne kastet for erfarne spillere. Hvis banen og forholdene tillater det, er som regel et hyzer-kast den mest effektive måten å komme seg fra A til B. Grunnen til dette er at en disc som roterer med klokken vil naturlig falle av mot venstre etter hvert som den går tom for fart. Dette er det vi kaller fade. At en disc fader til venstre kan være frustrerende i starten fordi lengdepotensialet blir mindre, men denne fade’en er ikke nødvendigvis bare negativ. Når discen fader er den betraktelig mindre utsatt for tilfeldigheter, som for eksempel vind. Tanken baserer seg på at hvis du klarer å få discen til å fly med samme hyzervinkel fra start til slutt, har ikke discen mye annet valg enn å gå nøyaktig der du kaster den. Nå gjenstår det bare å lære seg hvor man skal sikte!

Vi har nå lært at et hyzer-kast (høyrehendt backhand) vil fade mot venstre. Hvis du da sikter rett på kurv når du kaster hyzer, vil discen naturligvis lande til venstre for kurven og vi ender opp med en lengre putt enn ønsket. Dette må vi kompensere for, og sikter derfor til høyre for kurven og lar discen svinge inn igjen til venstre mot målet. Alle discer er forskjellige, både når det kommer til hvor langt de flyr, men også hvor mye fra side til side de beveger seg. Det beste du kan gjøre er å utforske dette på egenhånd, gjerne på en åpen slette. I løpet av bare noen få kast vil du merke at hvor mye hyzer-vinkel du legger discen på vil påvirke hvor mye den beveger seg til venstre. Du vil også kjapt legge merke til at ulike discer blir påvirket forskjellig av hyzer-vinkelen.

Noen discer egner seg bedre til hyzer-kast enn andre. Hvis man ønsker at discen skal holde samme hyzer-vinkel hele veien er det lurt å velge det vi kaller en overstabil disc. Dette betyr at discen gjerne ikke har et negativt tall i turn og at discen har et høyt tall i fade.

Når du er ute å øver, enten på banen eller på sletta, er det lurt å finne noe å sikte på. Siktepunktet kan være en tretopp i det fjerne, en sky eller en fugl. Det viktigste i dette tilfellet er at det er til høyre for målet ditt og gjerne litt høyt oppe i lufta. Slipp discen med varierende hyzer-vinkel og se den jobbe fra høyre til venstre. Prøv deg frem, du merker fort hvilken vinkel og disc du foretrekker!

Discer som passer godt til hyzer

Vi anbefaler: Innova Firebird

Innova Firebird er disc som egner seg godt til hyzer-kast. Den har ingen turn og en markant fade, som gjør den pålitelig i alle vindforhold.

Anhyzer

Anhyzer er hyzeren’s lekne, uredde bror. I grunn fungerer anhyzer eller helt likt som hyzer, bare omvendt. Likevel har vi et par punkter som er unike for anhyzer vi vil dele, som vil gjøre forskjellen på et vellykket anhyzer-kast og et som ender i dammen, skogent eller out of bounds.

En anhyzer-vinkel legges ved å peke den delen av discen du holder i mot bakken, mens den andre enden peker mot himmelen. Jepp, det stikk motsatte av en hyzer.

Slik ser det ut når du holder discen i anhyzer-vinkel.

Et kast med anhyzer-vinkel, også kalt et anhyzer-kast, vil så langt det er mulig prøve å bevege seg mot høyre. Men det er noen «if’s and but’s» her. Som vi snakket om angående hyzer-kast, så vil til syvende og sist discen forsøke å fade til venstre. De enkleste discene å gjennomføre anhyzer-kast med er gjerne puttere, midranger og enkelte fairway-drivere. Trege discer, de med lavt tall i speed, er som regel bedre på å holde vinkelen vi slipper de på.

Tilbake til selve essensen i kastet. Det som er kanskje er det aller kuleste med et anhyzer-kast, er discens umåtelige ståpå-vilje til å holde seg flyvende. Av en magisk grunn vil discer som flyr på en anhyzer-vinkel forsøke å holde seg oppe i lufta lenge og discens mengde glide vil skinne. Med anhyzer-kast kan du oppnå masse distanse, men det blir ofte mer utfordrende å kontrollere discen og hvordan den flyr. Et anhyzer-kast er i mye større grad utsatt for vind og tilfeldigheter, og krever en hel del trening for å mestre. Men med noe øvelse og riktig disc kan du få discen til å fly akkurat så langt og kontrollerbart du ønsker.

Discer som passer godt til anhyzer

Vi anbefaler: Lattitude 64 Fuse

Lattitude 64 Fuse er en disc som egner seg godt til anhyzer-kast. Den har minimalt med fade og negativ turn, så dette er en disc som vil holde anhyzer-vinkelen hele veien.

Så hva skjer egentlig om du tar en disc som har høy fade, og som vil kjempe mot venstre og legger den på en anhyzer-vinkel? Da ender du opp med et flex-kast. En fantastisk måte å åpne opp smale korridorer i skogen på og et kast som både har lengdepotensiale, men også pålitelighet.

Navnet flex-kast kommer av at discen endrer vinkel underveis i flyveturen, og “flexer” seg ut. Kastet vil starte med å følge linjen som anhyzer-vinkelen gir den, altså den beveger mot seg høyre, men av discens natur vil den på et tidspunkt forsøke å vrenge seg tilbake mot venstre i det den går trygt inn for landing.

Flat-vinkel

Denne vinkelen sier i grunn seg selv, men det er likevel noen punkter vi ønsker å lære deg.

En flat vinkel er noe av det mest verdifulle å lære seg når du helt fersk til disc golf. Det er på sett og vis den mest kontrollerbare vinkelen du kan kaste. Når du skal kaste en disc på vinkel, er det alltid fare for at du bommer på mengden vinkel du planla på. Derfor kan det i noen tilfeller være best å kaste discen helt flatt.

Slik ser det ut når du holder discen med flat vinkel.

Ved ett flatt slipp har du den aller beste sjansen til å kaste laser-rette kast. Det eneste du trenger å fokusere på at er retningen du slipper discen i er riktig, så vil discen holde sine flate vinkel. Sikt rett på korridoren, slipp discen flatt og se den surfe seg gjennom lufta, forbi alle trærne, bort til kurv. Akkurat slik vi alle drømmer om å få til!

Et flatt slipp er også den enkleste måten å sammenlikne discer på. Hvis du konsekvent klarer å slippe discene dine flatt, vil du kjapt bli bedre kjent med discene dine sin stabilitet og du vil finne enda mere trygghet når du velger disc på banen.

Discer som passer godt til flate kast

Vi anbefaler: Discraft Buzzz

Discraft Buzzz er en strålende midrange hvis du ønsker snorrette kast. Den har en veldig nøytral flight og er god til å holde vinkelen du legger den på.

Spørsmål vi ofte får om vinkler

Hvordan kan et anhyzer-kast gå mot høyre, hvis discen har lyst til å fly mot venstre?
Det er særlig viktig for et anhyzer-kast at man velger riktig disc. Som oftest vil vi anbefale å velge en nøytral til understabil disc. Dette er discer som har et lavt tall i fade og et negativt tall i turn. Du kan lese mer om fade, turn og hva ‘flight numbers’ betyr i artiklen vår her.

Hvordan kan jeg få en disc til å fly rett frem, når den alltid har lyst til å fade?
Godt spørsmål! Slik vi lærte tidligere har discer et stort ønske om å avslutte venstre, men med et flatt slipp får vi stor kontroll over når venstrebevegelsen “faden” inntreffer. Velger man da en disc med 1 eller 2 i fade kan man få ett kast som innledningsvis flyr helt rett, men som har en pålitelig avslutning sent i flighten. Ønsker man et kast som holder seg tro til linja mesteparten av turen kan man velge en disc med minimalt i fade, gjerne da 0.

Det er ofte puttere som vil holde disse rette linjene fra start til slutt, da de er tregere, og behøver ikke mye kraft for å gå slik de er designet. Det vil si at på slutten av flighten sin, så har de ofte nok fart til å opprettholde den rette, rene linjen.

Et flatt slipp er også en ypperlig måte å se nøyaktig hvordan discen din ønsker å oppføre seg. Er den overstabil, vil den gå ut rett, men etter litt avslutte venstre. Er den understabil, vil den gå et lite stykke høyre. For å bli kjent med discene sine, er et flatt slipp veldig kjekt å mestre.

Hvorfor skal jeg legge discen på forskjellige vinkler når noen discer svinger til høyre og venstre av seg selv?
Det er et godt spørsmål! I noen tilfeller er det best å la discen gjøre jobben for deg. Men ved å lære seg hvordan forskjellige stabiliteter fly i forskjellige vinkler får du et stort utvalg av linjer å velge mellom. De aller beste spillerene klarer å manipulere alle slags discer i alle mulige vinkler, dette gjør at de alltid finner den beste og mest effektive veien til kurv.

Hvis det blåser ute er det også spesielt nyttig å kunne mestre alle vinkler. Kanskje du ønsker at discen skal svinge til høyre, så du plukker opp en understabil disc. Utfordringen er at denne understabile discen er fryktelig vanskelig å holde kontrollen på hvis det blåser. Derfor ville det kanskje vært et bedre alternativ å kaste en litt mer overstabil disc som du legger på anhyzer-vinkel. Den krappe anhyzer-vinkelene vil gjøre at discen svinger til høyre, samtidig som du kan stole på at discen ikke finner på noe sprell.

1 hendelser på “Hva er greia med: Vinkler”

  1. Nils Lindseth

    Lærerikt for ein 75-åring , men vanskeleg å huske alle posisjonar, vinklar, merker etc.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv