Ordbok For Discgolf

Dersom man er ny til sporten kan det være vanskelig å navigere gjennom en jungel med ulike ord og begreper. Mye av termologien stammer fra Engelsk, og mange av ordene praktiseres også på samme språk. Løsningen på problemet finner du i « Discgolfens ordbok» nedenfor:

 • Understabil – Når discens egenskaper gjør at den ønsker å svinge høyre i løpet av den raskeste delen av kasten for en høyrehendt backhand-kaster. Jo raskere discen kastes, jo mer vil den svinge.
 • Overstabil – I motsatt ende av skalaen kan vi si at discens egenskaper gjør at den vil til venstre for en høyrehendt backhand-kast, også ved lav hastighet. Overstabile-discer kastes av erfarne spillere, og egner seg dårlig for nybegynnere.
 • Anhyzer – En vinkel ved release der utsiden av discen ( venstre kant ) peker oppover for en høyrehendt backhand.
 • Hyzer – En vinkel ved release der utsiden discen ( venstre kant) peker nedover for en høyrehendt backhand.
 • Hull – Betegnelse for A-B, hvor A er utkast-feltet og B er kurven. Kurven er målet disken skal kastes i. Hullet er avsluttet når disken er i kurven.
 • Putter – De tregeste diskene brukt på de korteste, mest presise kastene. Disse brukes når man nærmer seg kurven, og vil gjøre omtrent det man forteller dem ved hjelp av ulike vinkler (hyzer, anhyzer osv.) Putter finner man fra 1-3.5 i speed.
 • Midrange (Driver) – Mellomdistanse-disk. I gamledager var Midrange ansett som driver, derfor navnet Midrange Driver. Raskere enn Putter, og brukes på litt lengre kast der man fremdeles ønsker en god mengde presisjon. Svært nybegynner-vennlige og passer perfekt som første disk, eller dersom man kun ønsker å ta med seg en disk på banen. Denne er også enklere til å få til fly den veien man vil ved hjelp av ulike utgangsvinkler. Midrange finner man fra 4-6 i speed.
 • Fairway Driver – En tregere driver med god lengdepotensiale for nye spillere. Raskere enn midrange, og en disk man gjerne vil bruke fra utkast for å gi deg lengde, samt presisjon for å plassere deg godt til ditt neste kast inn til kurven. Nyere spillere vil sette pris på Fairway-driverens nøytrale flyve-egenskaper for å oppnå maksimal lengde fremover. Fairway Driver finner man fra 6-8 i speed.
 • Distanse Driver – Den raskeste type disken for maksimal lengde. Disse krever god teknikk for å få lengde ut av, og anbefales ikke nyere spillere. Dersom disse ikke kommer opp i nok hastighet, vil de avslutte tidlig i form av en overstabil fade. Det vil si at de faller lettere av til en av sidene (kommer an på kastemåte) og jobber dermed ikke fremover lenger. Dette er vanligvis grunnen til at nyere spillere finner mer lengde i Fairway Drivere. Dette er fordi farten (speed) på disken matcher hastigheten i selve kastet.
 • Approach – Kast inn mot kurv hvor formålet er å lande nærmest mulig uten å gå for langt forbi.
 • Markør – Mini-disk brukt til å markere hvor kastet ditt landet. Dersom du ikke har en markør kan alltid disken du nettopp kastet brukes som markerende objekt for kastet ditt. Dersom du ønsker å bruke samme disk to ganger på rad innenfor et hull kreves det at du legger ned en markør foran disken din i retning kurven før du plukker opp disken du nå ønsker å kaste på nytt.
Handlekurv