Tips til deg som skal spille din første turnering

Her er alt du trenger å vite før du skal du spille din første diskgolf-turnering!

Åssen melder jeg meg på turneringer?

Det finnes mange forskjellige plattformer å melde seg på turneringer på, men de vanligste er Disc Golf Metrix og Disc Golf Scene. Her er det helt gratis å opprette bruker, men noen turneringer koster penger å melde seg på. Dette er også gode steder å lete etter fremtidige turneringer, begge nettsidene har en kalender du kan sjekke ut.

For å kunne melde deg på en turnering behøver du noe som kalles spillerlisens. En slik lisens skaffer du deg via din klubb og NAIF (Norges Amerikanske Idretters Forbund). Det finnes tre ulike typer lisens, men som helt fersk spiller behøver du kun breddelisens. Skal du delta i Norgescup, NM eller andre store turneringer trenger du en konkurranselisens. Du kan lese mer om lisenser her.

Hvis du skal skaffe deg lisens behøver du å være medlem av en klubb. Er du ikke medlem av en klubb kan du sjekke ut forbundet sin oversikt over diskgolf-klubber i Norge her. Det er diskgolf-klubbene som vedlikeholder banene vi har her i landet, så vi her på We Are Disc Golf oppfordrer deg sterkt til å melde deg inn i din lokale klubb!

Hva må jeg vite før jeg spiller turnering?

I diskgolf skiller vi hovedsakelig mellom to typer konkurranser: sanksjonerte og ikke sanksjonerte. Noen turneringer er ikke sanksjonerte, det vil si at de her forholdsvis uformelle. Dette kan være ukesgolf på din lokale bane, pargolf eller fundraiser-turneringer. Du behøver fortsatt en lisens og et klubbmedlemskap, men du behøver ikke nødvendigvis å være medlem av PDGA (Professional Disc Golf Association). Sanksjonert betyr at turneringen er regulert innenfor PDGA sine regler. For å delta på sanksjonerte turneringer behøver du å være medlem av PDGA og du må bestått en “regel-eksamen”.

Sanksjonerte turneringer er mer formelle og krever at du som spiller følger en rekke regler. Disse reglene kan fremstå som litt skumle i starten, men de er forholdsvis enkle å forstå og gjør at sporten vår er rettferdig for alle. Er du usikker på en regel eller hvordan du som spiller løser en situasjon best mulig? Hør alltid med resten av kortet ditt. Ønsker du å lese mer om PDGA sine regler, kan du sjekke ut dere komplette regelbok her.

Peter Lunde’s beste tips
til å lage en god gameplan

Sjekk ut tre 3x Norgesmester, Peter Lunde,
sine tips til å bli en bedre konkurransespiller!

Pakkeliste til turnering

Hva slags disker og hvor mange du tar med når du spiller turnering, er helt opp til deg! Men her er de fem viktigste tingene vi anbefaler at du også husker å ta med når du skal spille turnering!

1. Mini markør
Når du spiller turneringer underlagt PDGA sine ofisielle regler, er du pliktig til å alltid ha et definert “lie”. Dette gjør at du og dine medspillere vet hvor det er du skal hive fra. Da er du nødt til å ha en mini markør tilgjengelig. Les mer om hvorfor på PDGA sine nettsider her.

2. Vannflaske
Alltid ta med mer vann enn du tror! Det kan være lett å glemme å drikke når du er ute på banen å koser deg. Drikk regelmessig, under hele runden!

3. Håndkle og krittsekk
Uten godt grep i disken blir det nesten umulig å spille god golf! Med et håndkle tilgjengelig kan du tørke disken om den blir våt eller skitten. Vi anbefaler også å ha en krittsekk med seg, om du sliter med grepet.

4. Mat og snacks
Du har sikkert hørt det tusen ganger før, men uten mat og drikke – duger helten ikke! Husk å ta med mat og snacks, så holder du på energien og fokuset hele turneringen!

5. Backups
Har du en favorittdisk du ikke klarer deg uten? Hva skjer om du mister den midt i en turneingsrunde? Det lar seg ikke gjøre å ha med seg en ekstra backup disk av alt i baggen, men hvis du merker at det er spesielt én disk du hiver ofte anbefaler vi at du vurderer å ta med en backup. Forresten, så råder vi deg sterkt til å alltid ha med to puttere. Putter’n er tross alt den disken du bruker på hvert eneste hull, hva gjør du om den blir borte eller ødelagt?

Hei! Aksel fra We Are Disc Golf her.

Har du noen spørsmål eller ønsker til flere artikler
vi skal skrive her på We Academy? Send meg gjerne en
epost på aksel@wearediscgolf.no

Handlekurv