Hva er greia med: Vind

Vinden er litt som været, vi kan ikke kontrollere den eller få den til å forsvinne, men vi kan lære oss å kontrollere diskene i den.

Som du kanskje har forstått så har vind ganske mye å si for utfallet av et kast. Om det går opp, ned, høyre, venstre, eller bare rett frem. I de neste stegene skal vi lære deg hvordan du kan takle vinden ute på banen og spille den til din fordel.
I de neste avsnittene vil vi tar for oss hvordan de forskjellige vindretningene påvirker disken din, men en huskeregel som gjelder for alle vindretniger: vinden vil overdrive vinkelen og retningen du legger disken på. Særlig undersiden av disken din er spesielt sårbar for vind, så det kan være lurt å tenke seg om før man hiver. I alle tilfeller ønsker vi å finne det kastet som på best mulig måte skjærer gjennom vinden.

I de neste avsnittene vil vi tar for oss hvordan de forskjellige vindretningene påvirker disken din, men en huskeregel som gjelder for alle vindretninger: vinden vil overdrive vinkelen og retningen du legger disken på. Særlig undersiden av disken din er spesielt sårbar for vind, så det kan være lurt å tenke seg om før man hiver. I alle tilfeller ønsker vi å finne det kastet som på best mulig måte skjærer gjennom vinden.

Motvind

Motvind er for nye spillere ofte den mest utfordrende vindtypen å spille i. Diskens flyveegenskaper blir veldig uforutsigbare og evnen til å kontrollere hvor disken går blir mye vanskeligere. Motvind gjør at alle disker blir mer understabile, derfor anbefales det ofte å hive overstabile disker i motvind. Når man kaster en disk er det vanlig at nesa på disken, altså at disken fremste spiss peker oppover mens den flyr. Når det blåser motvind vil denne nesevinkelen blir veldig eksponert for motvinden. Derfor anbefaler vi at du passer ekstra på at du får nesa ned når du hiver inn i motvind.

Medvind

Medvind vil i motsetning til motvind gjøre diskene mer overstabile. Ofte har ikke diskene like lyst til å fly og det kjennes noen ganger ut som at de faller ut av lufta. Derfor kan det være fornuftig å velge en disk med mye glide og som gjerne har litt turn i deg. Det hjelper også å gi disken litt høyde for å gi den mere tid til å fly. Men ikke kast den rett opp i været! Da vil disken bruke all sin energi på å gå oppover, for så å falle rett ned igjen. Det er også lurt å gå ned i speed når det er medvind. Fairway-drivere og midranger har mere lyst til å holde seg svevende i medvind enn det hayhastighetsdrivere har.

Sidevind

Når det kommer til sidevind kan det være ekstra viktig å tenke litt over hva slags type kast og hvor mye vinkel du skal legge på disken. Ofte kan sidevind vært vanskligst å forstå seg på, så her er det lurt å prøve seg frem med forskjellige disker, vinkler og typer kast. Undersiden av disken er den delen av plata som er mest sårbar for vind. Blåser det fra høyre til venstre, og du kaster med hyzer-vinkel (høyrehendt backhand), vil luften treffe undersiden av disken og den vil få et stort løft, i tillegg til å bli dyttet til venstre. I noen tilfeller kan det være nyttig å bruke vinden til sin fordel, men man vet aldri helt sikkert hvor mye vinden vil påvirke disken. Derfor råder vi generelt til å være varsom med å eksponere undersiden av disken til vind.

Hvis vinden kommer fra motsatt retning, altså venstre til høyre, og man fremdeles legger hyzer-vinkel på disken, vil vinden treffe oversiden av plata. Vinden vil da presse disken nedover mot bakken, og det kan virke som om noe drar disken nedover. Ofte vil diskens ønske om å fade mot venstre nullstilles av sidevinden, og derfor kan være lurt å velge en overstabil disk. Dette vil ofte føles veldig trygt ut i og med at diskens ønske om å fly venstre utlignes med vinden som kommer fra venstre til høyre. Dette gjør at disken ofte holder seg ganske rett, i det minste ganske mye rettere.

Putting

Putting i vinden påvirkes litt som driving, men det er noen nøkkeltips likevel. En god huskeregel når man skal gjennomføre en putt i kraftige vindforhold er å forsøke å ikke eksponere undersiden av disken til til vinden. Derfor er ofte et helt flatt slipp, hvor “nesa på disken” verken peker oppover eller nedover, er den mest effektive måten å putte i vinden på. I motvind bør du være særlig forsiktig med å ha nesa opp på putten, da kan disken seile av gårde. I medvind må du kanskje gi disken et lite ekstra dytt og litt mer spinn, eller så vil du merke at du ofte bommer lavt.

Her er noen spørsmål vi ofte får om vind

Hva hvis jeg ønsker at disken skal til venstre, men så har jeg kraftig venstre til høyre-vind. Hva gjør jeg da?
Godt spørsmål! Det er i grunn en svært vanskelig oppgave å løse, og noen ganger må man rett og slett ta til takke med at “den ikke gikk høyre i hvert fall”. Det vi gjerne anbefaler er en disk med mer overstabilitet, altså høyere tall på fade. Denne vil i størst grad forsøke å dra av gårde venstre, og har null intensjon om å stikke av høyre.

Hvis du har plass og det passer formen på kastet ditt kan du også forsøke å gi disken mer høyde. Dette vil rett og slett bare gi den mer tid på å forsøke å gå venstre. I tillegg får man automatisk nesa litt opp på disken, noe som er positivt om du ønsker at en disk som gå lengst mulig venstre.

Hvorfor turner alle diskene mine over når det blåser?
Det kan være to løsninger på dette:

1. Det høres ut som du i all hovedsak ikke har overstabile nok disker. For å illustrere dette så kan vi tenke slik: Du har en disk som flyr nøyaktig slik flight-nummerne tilsier. Verdens retteste disk når du treffer sweet-spoten din, 65 km/t. En dag blåser det, og du kommer til et hull hvor du står med vinden rett i fleisen. Yr sier 9m/s, noe som er roughly 32km/t. Du kaster nevnte favoritt-disk ut, og den flyr ikke i nærheten av slik den pleier. Grunnen er motvinden den møtte ute på sletta. Når disken møtte de 32 km/t ved et kast på 65 km/t tror plutselig disken at den flyr 32 + 65km/t = 97 km/t. Som du kanskje har lært fra før så har kraften vi legger på en disk ufattelig mye å si for hvordan den flyr. Generelt sett så flyr en disk mer understabilt jo hardere vi kaster den.

2. En annen faktor som kan være grunnen til at mye flipper når det blåser opp: Urent slipp.
Urent slipp er rett og slett når en disk ikke mottar ren nok rotasjon ut av hånda. Du har kanskje sett disken blafre av gårde allerede hvis du har tatt noen opptak av deg selv eller andre i sakte film. Urent slipp er ekstremt vanlig, og de aller, aller fleste har det i ulike grader. Ja, selv proffene! Når det blåser opp, vil vi gjerne kjempe denne mest effektivt, med minst mulig motstand. For å oppnå det, trenger vi at disken vår kutter gjennom vinden kjapt.

Handlekurv