Hva er greia med: Plast

Når vi snakker om plasttyper i discgolf, er det ofte to hovedkategorier man trekker frem: base-plast og høykvalitets-plast, også kjent som premium-plast. Og tro det eller ei, men plasten du velger på disken din kan ha mye å si for hvordan disken kommer til å fly.

Baseplast

Baseplast kjennetegnes av en gummi-aktig plastkvalitet, som i mange tilfeller er noe mykere og mer klebrig enn premiumplast. Base-plast vil som regel være rimeligst i pris og passer dermed utmerket for deg som akkurat har begynt å spille eller er litt usikker på om du kommer til å like disken eller ikke. Baseplast tilbyr som regel et bedre grep med disken enn høykvalitets-plast og vil være en sikker vinner om du spiller i regnvær eller i morgendugget. Base-plast blir også gjerne brukt til puttere, der godt grep er særlig viktig. Base-platsten har forbedret gripe-evne og vil med det klamre seg lettere fast til kjettinglenkene, i stedet for å skli igjennom. I tillegg ønsker mange litt mer “sticky” plast å handa når man skal putte for å oppnå bedre grep, kontakt og kontroll ovenfor putteren sin. Det som gjør Baseplast unik er evnen den har til å forandre seg over tid. Når baseplast treffer trær, steiner eller fjell vil den lettere få skrammer og slitasje enn det Premium-plast gjør. Mange vil tenke på dette som noe negativt, men i disk golf er dette ofte ønskelig.

Når en disk får hakk, skrammer eller blir bøyd vil flyveegenskapene endres. Desto mer slitt en disk blir , desto mer understabil blir den. Og etterhvert vil disken begynne å fly anerledes og dekke et annet behov enn den tidligere har gjort. Da blir disken det vi kaller innspilt eller ‘beat in’. En annen fordel ved at diskene blir slitt, og endrer stabilitet/flyveegenskaper, er det faktumet at du åpner nye måter for disken å bevege seg på gjennom lufta. Dette bidrar til en god forståelse av vinkler og stabilitet fra starten av.

En slitt disk vil etter hvert begynne å fly anerledes enn da den var helt ny.

Premiumplast

Premium-plast kjennetegnes ved å være mer slitesterk en baseplast-typer, men har til gjengjeld ikke like godt grep. Halvparten av gangene er de gjennomsiktige og den andre halvparten av gangene er de ikke det. Dette varierer fra produsent til produsent, og noen ganger til å med fra disk til disk. Premium-plast er gjerne noen hakk opp i pris fra Base-plast, men har naturligvis sine fordeler. En av fordelene i å investere i Premium-plast er at diskene tåler mye mer juling før de begynner å vise tegn til det.

Slik vi forklarte tidligere vil disker etter hvert som du bruker de begynne å endre måten de flyr på. Premium-plast vil holde på sine opprinnelige flyveegenskaper mye lengre enn baseplast. Dette kommer deg til gode dersom du ikke ønsker at diskene skal spilles like fort som base-plast. Si farvel til bekymringen over at kompisen din skal skrape opp den nye disken din, premium-plast tåler det!

Etter hvert som du tester flere og flere disker, plast-typer og alle mulige varianter innenfor de ulike produsentene finner du ut av hva som passer din hånd og dine preferanser. Et sikkert grep, som verken sklir ut eller sitter som lim i hånden, er nøkkelen til et godt slipp. Til syvende og sist er discgolf veldig mentalt. Dine prestasjoner på banen henger ofte sammen med tankene du gjør deg opp før du kaster disken. Hvis du ofte tar deg selv i å ikke stolte på grepet eller at du ikke liker hvordan disken kjennes ut i hånden er kanskje ikke dette molden eller plasten for deg.

Når du får kjent litt på de forskjellige teksturene av plast finner du ut av hva som gir deg den beste ‘feel good’-opplevelsen. Men som vi har sagt før: prøv deg frem og ha det morro! Her finnes det ingen fasit og ingen plasttyper er nødvendigvis bedre enn andre.

Her er noen spørsmål vi ofte får om plastikk

Hvorfor finnes det så mange forskjellige typer plastikk i disc golf?
Alle variantene av plastikk i disc golf har sitt formål. Enten det er å være slitesterk for å holde seg overstabil, eller det er å være myk for å klebre seg fast til underlaget. Alt har en veldig spesifik funksjon, som er spesial-designet av folk som virkelig kan hva de driver med. Alle produsenter har i grunn ett å samme mål, å lage de beste diskene på markedet som over hodet mulig.

Hvordan velger jeg riktig plast-type?
Valg av plasttype handler i all hovedsak om hva diskens formål skal være. Ønsker du en overstabil driver som skal ha lang holdbarhet? Da er premiumplast det beste alternativ. Hvis du er på utgikk etter en midrange du kan spille inn kjapt, som gradvis skal bli mer og mer understabil? Da vil baseplast være det beste alternativet. Fortsatt i tvil om hvilken plasttype som passer best for deg? Hør med en av våre ansatte, så hjelper de med å finne akkurat det du er på utgikk etter.

Hva slags plastikk er best til puttere?
Putting er veldig individuelt, og hva man foretrekker her av plast er det i grunn ingen fasit på. De aller fleste produsenter gjør dette enkelt for deg ved å tilby ulike stivheter av base-plast. Alt fra en myk variant, helt opp til den sten-harde varianten. Grunnen til at dette gjøres omtrent kun med base-plast er på grunn av dens evne til å gripe kjettingen på mest mulig måte, og teksturen i plasten kjennes trygg ut i hånden ved putting. Det er her base-plast har fått sitt uoffisielle kallenavn “putterplast”.

Så ønsker vi også å legge til at i disc golf bruker vi ikke putterne våres utelukkende til putting. Vi elsker å kaste de også! Derfor kan det i noen tilfeller være praktisk å ha en kasteputter i premiumplast, hvis du ønsker at den skal ha lengre holdbarhet.

Hvilken plast er best til midrange da?
Hvilken plast er best til midrange da? Midranger er ofte brukt for å holde deg på en trygg linje, kontrollert gjennom en trang skogs-korridor eller i det åpne. Med “trygghet” som nøkkelord erfarer mange at baseplast ofte er det de er på utgikk etter. Grunnen til dette er to ting:

1. Når man ønsker kontroll, ønsker man også gjerne en plast som gir deg god kontakt, både med hånden, men også med bakken. Base-plastens struktur tilbyr godt grep og har en tendens til å lugge mere i underlaget når den treffer bakken. Derfor slipper man gjerne uønsket ground play.

2. Grunn nummer to er litt mer teknisk. Som nevnt tidligere, vil en base-plast spilles inn fortere, og når en disk slites inn begynner den å miste stabilitet. Disken blir altså mer og mer understabil, etter hvert som den spilles inn. Dette vil gjøre at disken å holder seg rett i lufte enda lenger, nettopp fordi at mindre stabilitet gir mindre fade. De aller fleste ganger vil dette være fordelaktig når du har en veldig spesifikk linje du ønsker å treffe og som disken skal holde hele veien til kurv.

Hvis du er på utgikk etter en midrange som skal holde sin stabilitet over lengre tid, er premiumplast det beste alternativet.

Okay, hva med drivere?
Som sagt så er plastpreferanser helt individuelt, men driveren er ofte den disken som får mest julig og som derfor burde tåle mest. Derfor anbefaler vi premiumplast, som har lang holdbarhet og god slitestyrke. Er du helt fersk til spillet og ønsker å prøve ut raske disker kan det likevel være fornuftig å kjøpe en fairwaydriver i baseplast. Da vil driveren spilles inn kjappere og dermed ha enda mere lyst til å fly.

Mere info om plastikk

Det finnes utallige plasstyper og varianter. Alle produsenter har sine egne navn og typer. Vi har satt opp produsentens standard-plast i en tabell slik at du lettere kan sammenlikne disse mellom de ulike produsentene. Beskrivelse av kolonnene finner du i fanen under.

Produsent12345
InnovaDXProChampionStarHalo Star
Latitude 64RetroZero, ECO, SenseOptoGoldGrand
Discmania OriginalsD-LineC-LineS-Line
Discmania ActiveActiveActive Premium
Discmania EvolutionGeoExoNeoLux
DiscraftPro-D, Putter-LineJawbreaker, Bro-DElite-Z, Z FLXESP Titanium
Dynamic DiscsPrimeClassicLucidFuzion
Westside DiscsOrigioBTVIPTournament
YikunTigerPhoenix, Phoenix StarDragon
GuruIcicleGlacierAurora
Alfa DiscsCrystalChrome
EV-7OG
Gateway Disc SportsSureGripOrganic Hemp, Soft-SSSSDiamondHyper Diamond
Infinite DiscsD-BlendP-BlendC-BlendI-Blend
RPM DiscsStrataMagmaCosmicAtomic
Viking DiscsGroundStormArmor
ProdiscusBasicPremiumUltrium
X-COMBasicPremium
DivergentDivergent-plastic
KastaplastK3 (Hard)K1 (Soft)
MVPElectronProtonNeutron, Fission
AxiomElectronProtonNeutron
StreamlineElectronProtonNeutron
MilleniumDeltaMillenium-plasticQuantumSirius
LøftB-SolidA-Solid
DisctroyerA-Soft, A-Medium, A-Hard
Disc Golf UKNobel, SafeFlyAlpha

Kolonne 1
A.    Prisvennlig.
B.    Godt grep.
C.    Blir fortere slitt, noe som kan forandre flyegenskapene.

Kolonne 2:
A.    Bedre holdbarhet enn kolonne 1.
B.    God glide.
C.    Her kan du finne discer fra veldig stive til veldig myke. Myke discer egner seg bra til spill i kulde, eksempelvis R-Pro, JK-Pro, Classic Soft, Zero Soft, BT Soft, Electron Soft, OG-Soft og K3.

Kolonne 3:
A.    God holdbarhet.
B.    Slitesterk over tid. Dette gjør at discen beholder egenskapene lengre.
C.    Gjerne mer stabile enn samme disc i kolonne 1 og 2.

Kolonne 4:
A.    Slitesterk over tid. Dette gjør at discen beholder egenskapene lengre.
B.    Forbedret grepsfølelse.
C.    God glide.

Kolonne 5:
A.    Ekstremt slitesterk over tid. Dette gjør at discen beholder egenskapene lengre.
B.    Forbedret grepsfølelse med avrundede kanter for maksimal komfort.
C.    Spreke farger som skiller seg ut.

Handlekurv